0
0,00 lei
0 items
No products in the cart.
Search
Search
0
0,00 lei
0 items
No products in the cart.

Dicșionar termeni

1. CCTV

2. Autofocus

3. AC

4. AC/DC

5. AGC (Automatic Gain Control

6. ATR (Adaptive Tone Reproduction)

7. AHD

4. Anti-CR (Anti-Color Rolling)

5. AWB (Auto White Balance)

6. Balun (balance-unbalance)

7. APERTURA

8. AUTOTRACK

9. AWB

10. BIT RATE

11. BNC (Bayonet Neill–Concelman)

12. BLC (Backlight Compensation)

13. Cablu Coaxial

14. CABLU FTP

15. Cablu UTP(Unshielded Twisted Pair)

16. CABLU IGNIFUG

17. CAMERA BULLET

18. CAMERA DOME

19. CAMERA IP

20. CAMERA PTZ

21. CAMERA WIRELESS

22. CCD

23. COMPRESIE

24. CONTRAST

25. CMOS

26. CVBS

27. Decibel

28. Detectie miscare

29. DISTANTA FOCALA

30. D-WDR (Digital Wide Dynamic Range)

31. DVR (Digital Video Recorder)

32. DNR (Digital Noise Reduction)

33. EE / AI (Electronic Exposure/Auto Iris)

34. Filtru IR

35. FOV – CAMP DE VIZUALIZARE

36. FPS – (Frames Per Second)

37. H264

38. H265

39. HDCVI

40. HD-TVI (TurboHD)

41. HLC (High Light Compensation)

42. IMPEDANTA

43. INDEX DE PROTECTIE IP

44. Infrarosu

45. Iris

46. Iesire de looping

47. Lentila autoiris

48. Lentila cu iris manual

49. Lentila varifocala

50.LUNGIME DE BANDA

51. Lentila cu zoom

52.Lentile CS Mount

53.Linii TV

54. MOD ZI/NOAPTE

55.MPEG (Moving Picture Experts Group)

56.NVR (Network Video Recorder)

57.OSD (On Screen Display)

58. Pixeli

59.Pelco D

60.PTZ

28. Placa de captura

61. POE

62. PROTECTIE ANTIVANDAL – IK

63. Rezolutie Orizontala

64. ROI – (Region Of Interest)

65. RS-485

66. ROUTER

67. Semnal analog

68.S/N – SIGNAL TO NOISE RATIO

69. TRANSMITATOR PE FIBRA OPTICA

70. UNGHI

71.Unghi de vizualizare

72.UTC – UP THE COAX

73. VIDEO BALUN

74. Video server

75. WDR (Wide Dynamic Range)

76.XVR (eXtended Video Recorder)

77. Zoom

78. ZOOM MOTORIZAT

1. PGM

2. Modul radio

4. Sistem de securitate

5. Centrala de alarma

6. Senzor

7. Tastatura

8. Sirena

9. Wireless

10. Un  senzor de mişcare PIR

11. PIR

12. Detectoarele duale PIR+MW

13. Componenta cu microunde MW

14. Zona de intrare

15. Contact magnetic

1. Cititor stand alone

2. Cititor de proximitate

3. Buton de iesire

4. Control rond

rondului personalului de paza

rondului

asistenta medicala in spitale;

mentenantei  si  inspectiei echipamentelor

perimeter  extinse

traseelor de livrare marfuri

5. Cititor biometric

6. Turnichet

7. Centrala control acces

8. Electromagnet

 

Supraveghere video

1. CCTV

CCTV vine de la Closed-Circuit Television, si este folosit adesea in spatii publice sau private pentru a preveni anumite infractiuni.

2. Autofocus

Autofocus este o tehnologie în supravegherea video care ajustează automat focalizarea camerei pentru a menține claritatea imaginii. Sistemul detectează și urmărește automat obiectele în cadru, asigurând că acestea rămân în focus, optimizând calitatea vizuală și oferind o monitorizare eficientă fără intervenția manuală.

3. AC

Curent alternativ

4. AC/DC

Înseamna că folosește curent alternativ sau curent continuu.

5. AGC (Automatic Gain Control

AGC (Control Automat de Gain) este o tehnologie utilizată în supravegherea video pentru ajustarea automată a nivelului de amplificare al semnalului. Scopul este menținerea uniformă a luminii și a clarității imaginii în condiții de iluminare variabilă. AGC reglează automat sensibilitatea camerei video, asigurând o performanță optimă în diferite condiții de lumină, îmbunătățind vizibilitatea și detaliile înregistrărilor.

6. ATR (Adaptive Tone Reproduction)

Adaptive Tone Reproduction (ATR) este o tehnologie în supravegherea video ce ajustează dinamic contrastul și luminozitatea imaginilor în funcție de condițiile de iluminare. ATR optimizează vizibilitatea în zone întunecate sau luminoase, asigurând o reproducere echilibrată a detaliilor, îmbunătățind calitatea generală a imaginilor înregistrate de camerele de supraveghere.

7. AHD

Pentru camere video de supraveghere, AHD este un standard de transmisie peste coaxial sau UTP a imaginilor de inalta definitie.

4. Anti-CR (Anti-Color Rolling)

Anti-CR (Anti-Color Rolling) este o tehnologie în supravegherea video care previne distorsionarea culorilor în timpul înregistrării. Aceasta contracarează efectul “rolling” al culorilor, asigurând o redare stabilă și precisă a nuanțelor, chiar și în condiții de iluminare sau interferențe variabile.

5. AWB (Auto White Balance)

Auto White Balance (AWB) este o funcție în sistemele de supraveghere video care ajustează automat balanța de alb pentru a corecta nuanțele de culoare înregistrate de camerele video. Aceasta asigură reproduceri precise a culorilor, compensând influențele iluminării ambientale și menținând culorile obiectelor într-un mod natural și echilibrat.

6. Balun (balance-unbalance)

Balun, prescurtare pentru “balance-unbalance,” este un dispozitiv utilizat în supravegherea video pentru a converti semnalele între medii echilibrate și dezechilibrate. În contextul camerelor de supraveghere, balunurile facilitează transmiterea semnalului video de înaltă calitate pe distanțe mai mari, eliminând interferențele și pierderile de semnal, prin echilibrarea impulsurilor de transmisie.

7. APERTURA

Apertura se refera la deschiderea diafragmei lentilei prin care trece lumina. Ea este clasata ca „F/ stop” si este in general scrisa ca numere precum 1.2, 1.4, 2, 2.8, 4, 5.6, 8, 11 și 16. „F / stop” mai mici dau mai multa expunere deoarece reprezinta deschideri mai mari, in timp ce „F / stop” mai mari ofera o expunere mai mica deoarece reprezintă deschideri mai mici. Acest lucru poate parea putin contradictoriu la inceput, dar va deveni mai clar pe masura ce folositi o camera cu apertura diferita (ex:F/1.2, F/1.6).

8. AUTOTRACK

O tehnologie patentata care integreaza detectarea miscarii in camera, permitand urmarirea unui obiect si marirea pentru a optimiza dimensiunea si perspectiva.

9. AWB

Auto White Balance – O caracteristica a camerelor color care monitorizeaza constant lumina si regleaza culoarea pentru a mentine zonele albe.

10. BIT RATE

BIT RATE se masoara in Kbit/s sau Mbit/s. El defineste numarul de biti intr-o anumita unitate de timp.

11. BNC (Bayonet Neill–Concelman)

Conectorul BNC (Bayonet Neill–Concelman) este un tip de conector rapid și sigur utilizat în echipamentele de supraveghere video. Este prevăzut cu un sistem de fixare prin înșurubare și un mecanism de prindere în formă de baionetă, asigurând o conexiune stabilă și rapidă între camerele de supraveghere și echipamentele de înregistrare video.

12. BLC (Backlight Compensation)

BLC (Backlight Compensation) este o tehnologie în supravegherea video care corectează expunerea în situații cu lumina puternică în spate. Funcționează prin ajustarea automată a nivelului de lumină pentru a evidenția detaliile din zonele întunecate, asigurând vizibilitate optimă în condiții de iluminare variabile sau backlight intens.

13. Cablu Coaxial

Cablu coaxial este un tip de cablu de transmisie compus dintr-un conductor central înconjurat de un strat izolator, un ecran metalic și o înveliș exterior. Folosit în supravegherea video, cablul coaxial transmite semnale video de înaltă calitate și oferă protecție împotriva interferențelor electromagnetice, asigurând o conexiune stabilă și clară între camerele de supraveghere și echipamentele de monitorizare.

14. CABLU FTP

Cablul FTP (“Foil Screened Twisted Pair”) se utilizeaza in sistemele de cablare in cladiri sau in alte medii in care zgomotul puternic adiacent poate provoca interferente asupra cablului. Folia ofera o izolatie care nu este asigurata de UTP, cel mai frecvent tip de cabluri structurale. Dezavantajul cablului FTP este ca necesita oarecum mai multa ingrijire in ceea ce priveste “impamantarea” (legarea la pamant) decat UTP si impedantele electrice trebuie sa fie potrivite atunci cand se conectează la UTP. De obicei, cablul FTP poate fi utilizat intr-o setare din fabrica si cablul UTP intr-o setare de birou. Exista si FUTP(FTP+sufa), care are in plus un fir de otel, in cazul montajului intre stalpi pentru nu a permite indoirea cablului.

15. Cablu UTP(Unshielded Twisted Pair)

Cablu UTP (Unshielded Twisted Pair) este un tip de cablu utilizat în sistemele de supraveghere video pentru transmiterea datelor. Format din perechi de fire de cupru torsadate, UTP minimizează interferențele electromagnetice și asigură o transmisie eficientă a semnalului video între camerele de supraveghere și echipamentele de monitorizare, contribuind la stabilitatea și calitatea imaginii.

16. CABLU IGNIFUG

Firele rezistente la caldura si cablurile ignifuge sunt proiectate sa reziste la combustie si sa limiteze propagarea flacarilor. Cablurile de joasa tensiune au o teaca destinata sa limiteze cantitatea de fum  produse de gaze toxice emise in timpul situatiilor de incendiu.

17. CAMERA BULLET

Termenul “Camera Bullet” provine de la asemanarea cu un glont pentru pusca. In general, lung si conic ca un cilindru, arata ca un cartus de munitie supradimensionat. Camerele de tip bullet vin cu diverse lenitile fixe (cele mai folosite 2.8mm si 3.6mm) sau varifocale ( cea mai folosita fiind 2.8mm-12mm).

18. CAMERA DOME

Toata lumea a vazut aceste camere de securitate in companii si magazine. Datorita formei sale, este greu de spus exact unde se indreapta camera, daca nu o vedeti de aproape. Camerele Dome sunt in general folosite in interiorul cladirilor, desi cele cu protectia antivandala pot fi folosite si in exterior. Le puteti monta pe tavan sau pe perete.

19. CAMERA IP

O camera IP este un tip de camera video digitala folosita in mod obisnuit pentru supraveghere si care, spre deosebire de camerele analogice de televiziune inchisa (CCTV), poate trimite si receptiona date prin intermediul unei retele de calculatoare si prin Internet. Desi majoritatea camerelor care fac acest lucru sunt camerele web, termenul IP camera sau netcam se aplica, de obicei, numai celor utilizate pentru supraveghere care poate fi accesata direct printr-o conexiune la retea. O camera IP este de obicei centralizata (necesita un recorder video de retea centrala (NVR) pentru gestionarea inregistrarii, gestionarea video si a alarmei) sau descentralizat (nu este nevoie de NVR, deoarece camera poate inregistra pe orice suport local sau de stocare la distanta).

20. CAMERA PTZ

Pan Tilt Zoom – Camerele cu functia PTZ va permit sa reglati poziția lor (“Pan” este miscarea in lateral, “Tilt” este in sus si in jos) si focalizarea prin apropiere/departare “Zoom”) a camerei folosind o telecomanda/tastatura. Datorita acestei functionalitati adaugate, aceste camere tind sa coste mult mai mult decat camerele non-PTZ.

21. CAMERA WIRELESS

Camerele wireless permit transmiterea de date video si audio catre receptor fara a fi nevoie sa se ruleze cabluri. (folosind unde radio).

22. CCD

CCD (Charge-Coupled Device) reprezintă o tehnologie foto-senzorială utilizată în camerele de supraveghere video. Dispozitivul capturează imagini convertind lumină în semnale electrice, transferând apoi aceste încărcături cuplate de-a lungul unui circuit. CCD oferă o calitate superioară a imaginii și este adesea utilizat în camere de securitate pentru monitorizarea eficientă a mediului.

23. COMPRESIE

Se refera la luarea unui semnal sau a unei imagini, care poate fi analogica sau digitala, si comprimarea datelor astfel incat acestea sa poata fi stocate sau transmise mai rapid si utilizand mai putine resurse. Exista multi algoritmi si tehnici diferite care sunt utilizate pentru a comprima date. Una dintre cele mai folosite compresii este H265.

24. CONTRAST

Complementary Metal Oxide Semiconductor – Senzorul CMOS este un tip de semiconductor utilizat pe scara larga, care utilizează atat circuite negative cat si pozitive. Deoarece numai unul dintre tipurile de circuite este pornit la un moment dat, cipurile CMOS necesită mai putina putere decat chipurile folosind doar un singur tip de tranzistor. Imaginile CMOS permit, de asemenea, includerea circuitelor de procesare pe acelasi cip, un avantaj care nu este posibil cu senzorii CCD , care sunt, de asemenea, mult mai scumpe pentru a produce.

25. CMOS

CMOS (Complementary Metal-Oxide-Semiconductor) reprezintă o tehnologie semiconductoră utilizată în producerea senzorilor de imagine pentru camerele video de supraveghere. Această tehnologie eficientizează consumul de energie, oferind o sensibilitate crescută la lumină și performanțe fiabile în captarea și transmiterea imaginilor video.

26. CVBS

Composite Video Bar Signal (CVBS) – In televiziunea difuzata se refera la semnalul video, inclusiv informatiile de culoare si sincronizare.

27. Decibel

Decibelul (dB) este o unitate de măsură a intensității sunetului sau a nivelului de presiune sonoră. În contextul supravegherii video, decibelii pot fi utilizați pentru a exprima nivelul de zgomot captat de microfoanele sau senzorii audio ai camerelor de supraveghere. Cu cât valoarea decibelilor este mai mare, cu atât sunetul este mai intens sau mai zgomotos. Acest parametru poate fi util pentru detectarea evenimentelor sau a activităților anormale în zonele monitorizate.

28. Detectie miscare

Detectarea mișcării în supravegherea video se referă la capacitatea sistemelor de a identifica schimbările în pixeli și a detecta zone în mișcare în cadrul unei scene. Această tehnologie utilizează algoritmi pentru a compara cadre succesive și a identifica diferențele semnificative, semnalând evenimente sau activități înregistrate. Detectarea mișcării este esențială pentru notificarea rapidă a evenimentelor și monitorizarea eficientă a spațiilor, facilitând securitatea și managementul în aplicații variate.

29. DISTANTA FOCALA

Distanta dintre centrul lentilei sau punctul secundar principal si senzorul de imagine. Lungimile mai mici ofera un camp vizual mai mare si o marire mai mica. Lungimea mai lunga ofera un camp de vedere mai ingust si o marire mai mare. Tabelul de mai jos ofera o valoare aproximativa pentru unghiul campului de vedere pentru obiectivele cu diferite lungimi focale și, de asemenea, avand în vedere dimensiunea dispozitivului de citire a imaginii (CCD). Cele mai multe camere video CCTV au una din cele 3 dimensiuni ale dispozitivelor de vizualizare enumerate mai jos, 1/4 “, 1/3” sau 1/2 “. Aproape toate camerele CCTV Pro beneficiaza de dispozitive de 1/3” Sony CCD.

30. D-WDR (Digital Wide Dynamic Range)

D-WDR (Digital Wide Dynamic Range) este o tehnologie în supravegherea video care optimizează vizibilitatea în condiții de iluminare variabilă. Ea ajustează digital expunerea în zonele luminoase și întunecate ale unei imagini, permițând camerei să capteze detalii clare în ambele situații. Aceasta îmbunătățește considerabil calitatea imaginilor, facilitând detectarea obiectelor și evenimentelor în diverse condiții de lumină.

31. DVR (Digital Video Recorder)

DVR (Digital Video Recorder) este un dispozitiv electronic ce înregistrează și stochează semnale video în format digital. Utilizat în sistemele de supraveghere video, DVR permite monitorizarea și înregistrarea activității video de la camere de supraveghere, oferind posibilitatea de redare ulterioară. Această tehnologie contribuie la securitatea și gestionarea eficientă a informațiilor video în diferite medii.

32. DNR (Digital Noise Reduction)

Digital Noise Reduction (DNR) în supravegherea video se referă la tehnologia care elimină sau reduce zgomotul digital dintr-o imagine, îmbunătățind claritatea și calitatea înregistrărilor. Prin utilizarea algoritmilor specializați, DNR identifică și minimizează distorsiunile și interferențele, asigurând imagini mai clare și detaliate în sistemele de supraveghere.

33. EE / AI (Electronic Exposure/Auto Iris)

EE/AI (Electronic Exposure/Auto Iris) în supravegherea video se referă la tehnologia care ajustează automat deschiderea obiectivului camerei pentru a regla expunerea la lumină. Funcția EE controlează electronic expunerea, în timp ce AI (Auto Iris) ajustează automat deschiderea irisului obiectivului în funcție de nivelurile de lumină ambientală, asigurând imagini clare și detaliate în diferite condiții de iluminare.

34. Filtru IR

Filtrul IR, sau filtrul infraroșu, în contextul supravegherii video, permite camerei de monitorizare să capteze și să înregistreze imagini în condiții de lumină scăzută sau totală întuneric. Acest filtru permite trecerea radiațiilor infraroșii invizibile, furnizând astfel o imagine clară în condiții de lumină slabă, fiind esențial pentru funcționarea eficientă a sistemelor de supraveghere nocturnă.

35. FOV – CAMP DE VIZUALIZARE

Field Of View –  Masura zonei vizibile din campul vizual al camerei. Cu cat distanta focala este mai mare, cu atat este mai mic campul de vedere. Cu cat distanța focala este mai mica, cu atat este mai mare campul vizual. De obicei se scrie unghiul de vizualizare si pe orizontala si pe verticala (de ex: FOV – 82 ° orizontala 62 ° verticala).

36. FPS – (Frames Per Second)

Se refera la numarul de cadre conecepute intr-o singura secunda la camerele de supraveghere/camere video etc. Cu cat numarul de cadre este mai mare, cu atat rezolutia va fi mai mica. Cu cat numarul de cadre este mai mic, cu atat rezolutia va fi mai mare.

37. H264

H.264, cunoscut și sub numele de AVC (Advanced Video Coding), este un standard de compresie video utilizat pentru stocarea și transmiterea eficientă a informațiilor video. Acesta oferă o calitate înaltă a imaginii la rate de biți reduse, fiind larg adoptat în industria supravegherii video și transmisiilor online. H.264 comprimă eficient datele video, facilitând gestionarea și stocarea lor, fără a compromite semnificativ calitatea vizuală.

38. H265

H.265, cunoscut și sub numele de HEVC (High Efficiency Video Coding), este un standard de compresie video avansat. Dezvoltat pentru a reduce dimensiunea fișierelor video fără a compromite calitatea, H.265 oferă o eficiență superioară față de predecesorul său, H.264. Această tehnologie este frecvent utilizată în sisteme de supraveghere video pentru a economisi spațiu de stocare și a facilita transmiterea rapidă a datelor video de înaltă calitate.

39. HDCVI

Pana in prezent, sistemul de supraveghere video analogic are avantaje fundamentale fata de alte tehnologii, cum ar fi costul sau scazut si faptul ca a permis sa beneficieze de infrastructura deja dezvoltată folosind medii de streaming si mecanisme traditionale in lumea supravegherii video. Cu toate acestea, standardele de inalta definitie video la care evolueaza industria au fost atat de departe de a ajunge la solutii analogice. High Definition Composite Video Interface – este o tehnologie care urmareste sa depaseasca aceste inconveniente, adaugand la caracteristicile dispozitivelor analogice care ofera imagini de calitate HD si oferind o solutie personalizabila pentru toate tipurile de cerinte si aplicatii de supraveghere video. De obicei, semnalul video care transmite intr-un sistem analogic traditional prin cablu coaxial are un format cunoscut sub numele de CVBS sau pur si simplu video compozit. Suporta rezolutii de inalta calitate (1080p și 720p). Chiar si cele mai exigente cerinte pot fi satisfacute de echipamentul HDCVI, care va permite sa capturati detalii care pana acum erau disponibile numai pentru alte tehnologii, cum ar fi HD-SDI sau IP. Distanta mare de transmisie este un alt atu, HDCVI foloseste o noua modulatie pentru transmiterea semnalului, mai imuna la atenuarea mediului coaxial si la zgomotul sau interferentele produse de alte semnale electromagnetice.

40. HD-TVI (TurboHD)

Camerele Turbo HD suporta tehnologia “High Definition Video Interface Transport” (HD-TVI), care permite utilizatorilor sa trimita video necompresat, de inalta rezolutie, prin cablu coaxial. Depaseste provocarile video HD care au fost limitate de tipul si distanta de cablu, fiabilitatea, lipsa comunicatiilor bidirectionale si costul total al sistemului. Foloseste noua metoda “Up The Coax”.

41. HLC (High Light Compensation)

HLC (High Light Compensation) este o tehnologie în supravegherea video care ajustează automat expunerea camerei pentru a gestiona condițiile de lumină intensă, prevenind supraexpunerea și păstrând detalii clare în zonele luminoase. Astfel, HLC îmbunătățește calitatea imaginilor în medii cu variații mari de lumină.

42. IMPEDANTA

O proprietate a tuturor conductorilor metalici si electrici care descriu opozitia totala la debitul curent intr-un circuit electric. Rezistenta, inductanta, capacitatea si conductivitatea au diferite influente asupra impedantei, in functie de frecventa, in jurul materialului dielectric de la conductorii, relatia fizica intre conductori si factori externi. Impedanta este adesea mentionata cu litera Z. Se masoara in ohmi, al carui simbol este litera greaca omega-W.

43. INDEX DE PROTECTIE IP

Clasa de protecție IP (Ingress Protection) indică nivelul de rezistență al unui dispozitiv la intrarea particulelor solide și a lichidelor. Este formată din două cifre: prima se referă la protecția împotriva particulelor solide, iar a doua la protecția împotriva lichidelor. Cu cât cifrele sunt mai mari, cu atât nivelul de protecție este mai ridicat. De exemplu, IP68 indică o protecție completă împotriva prafului și rezistență la imersie în apă. Prima cifra semnifica protectia impotriva accesului obiectelor straine.0 … 6. 0 protectie minima; 6 protectie maxima praf.
A doua cifra semnifica protectia impotriva accesului apei.0 …8. 0 minima; 8 maxima, submersibila.

Prima litera (dupa cele doua cifre) semnifica:

A protectie impotriva acces cu palma
B protectie impotriva acces cu degetul
C protectie impotriva acces cu unelte
D protectie impotriva acces cu un cablu
In situatii speciale mai pot aparea si litere suplimentare : H,M,S,W

44. Infrarosu

Infrarosul este o formă invizibilă de radiație electromagnetică cu lungimi de undă mai lungi decât cele ale luminii vizibile. În contextul supravegherii video, tehnologia cu infraroșu permite camerele să capteze imagini în condiții de lumină scăzută sau întuneric total, folosind radiația infraroșie pentru a ilumina obiectele și a le evidenția în imagini.

45. Iris

Iris cu diafragmă mecanică în supravegherea video se referă la capacitatea sistemului de a regla automat sau manual deschiderea diafragmei camerei în funcție de nivelul luminii ambientale. Această tehnologie permite ajustarea precisă a expunerii, optimizând calitatea imaginii și asigurând claritatea în diferite condiții de iluminare.

46. Iesire de looping

Ieșirea de looping în supravegherea video reprezintă capacitatea sistemului de a înregistra continuu, înlocuind automat cele mai vechi înregistrări cu cele mai noi. Acest proces asigură funcționarea continuă a sistemului, fără a necesita intervenție umană pentru gestionarea spațiului de stocare. Ieșirea de looping contribuie la menținerea eficienței în monitorizarea constantă a zonei monitorizate.

47. Lentila autoiris

Lentila autoiris reglează automat deschiderea pentru a menține o iluminare constantă în condiții de lumină variabilă. Aceasta optimizează imaginea captată de o cameră de supraveghere video, ajustând diafragma pentru a compensa schimbările de lumină. Funcționând independent sau controlată de un sistem, lentila autoiris asigură o calitate constantă a imaginii, esențială în monitorizarea eficientă a zonei surveillate.

48. Lentila cu iris manual

Lentila cu iris manual înseamnă o lentilă de cameră video care permite reglarea manuală a deschiderii irisului pentru controlul cantității de lumină care ajunge la senzorul de imagine. Utilizatorul poate ajusta manual deschiderea irisului pentru a adapta camera la diferite condiții de iluminare, oferind astfel flexibilitate în supravegherea video și capturarea detaliilor în diverse medii luminoase.

49. Lentila varifocala

Lentila varifocală în contextul supravegherii video este o lentilă cu capacitatea de a ajusta focalizarea la diferite distanțe, oferind flexibilitate în modificarea unghiului de vizualizare fără a schimba lentila fizic. Această caracteristică permite adaptarea la diverse scenarii și necesități de supraveghere, furnizând imagini clare și detaliate la diferite distanțe.

50.LUNGIME DE BANDA

Latimea de banda (bandwidth) este capacitatea unei legaturi de comunicatii prin rețea, cablu sau fara fir pentru a transmite cantitatea maxima de date de la un punct la altul printr-o retea de calculatoare sau conexiune la internet intr-o anumita perioada de timp – de obicei, o secunda. Sinonim cu capacitatea, latimea de banda descrie rata de transfer a datelor. Latimea de banda nu este o măsura a vitezei retelei – o concepte gresita.

51. Lentila cu zoom

Lentila cu zoom este un element esențial în supravegherea video, permitând ajustarea focalizării pentru a mări sau micșora imaginea. Aceasta oferă flexibilitate în obținerea unor detalii precise în diferite situații. Zoom-ul optic oferă calitate superioară, menținând claritatea imaginii, spre deosebire de variantele digitale. Utilizată în camerele de supraveghere, lentila cu zoom optimizează capacitatea de monitorizare, permițând adaptarea la distanțe variate fără a compromite detaliile esențiale.

52.Lentile CS Mount

Lentilele CS Mount sunt o variantă specifică de lentile proiectate pentru camerele de supraveghere video. Ele utilizează un sistem de montare CS (C/CS Mount), cu un suport mai mic decât lentilele standard C Mount. Acest design permite ajustarea focalizării pentru a se potrivi cu diverse condiții de monitorizare și oferă flexibilitate în configurarea sistemelor de supraveghere.

53.Linii TV

Linii TV reprezintă o măsură a rezoluției verticale a imaginii în tehnologia video analogică. În sistemul tradițional, un ecran TV era format din mai multe linii orizontale, iar numărul acestora determina claritatea și detaliile imaginii. O rezoluție mai mare, exprimată în numărul de linii TV, însemna o imagine mai fină și mai detaliată. Cu evoluția tehnologiei către formatul digital, această metrică a devenit în mare parte învechită.

54. MOD ZI/NOAPTE

O camera care are o functionare normala a culorilor in situatiile in care exista o iluminare suficienta (conditii de zi), dar unde sensibilitatea poate fi crescuta atunci cand nu este disponibila lumina (conditii de noapte). Acest lucru este realizat prin inlaturarea filtrului IR-cut(necesar pentru o culoare buna). Sensibilitatea poate fi imbunatatita in continuare prin integrarea unui numar de cadre prentru a imbunatati zgomotului de imagine.

55.MPEG (Moving Picture Experts Group)

MPEG (Moving Picture Experts Group) este un standard de compresie video dezvoltat pentru stocarea și transmiterea eficientă a informațiilor video. Utilizează tehnici de compresie lossy pentru a reduce dimensiunea fișierelor video, menținând totuși o calitate acceptabilă. Standardele MPEG sunt larg adoptate în industria supravegherii video, streaming și televiziune digitală.

56.NVR (Network Video Recorder)

NVR (Network Video Recorder) este un dispozitiv specializat înregistrare video, utilizat în sistemele de supraveghere. Se conectează la rețea și gestionează înregistrările de la camerele de supraveghere IP. NVR-ul stochează și organizează datele video într-un format digital, facilitând accesul și monitorizarea eficientă a activităților înregistrate pe rețeaua respectivă.

57.OSD (On Screen Display)

Meniul OSD (On Screen Display) în supravegherea video este o interfață grafică afișată pe ecranul dispozitivului de monitorizare sau înregistrare video. Acest meniu oferă utilizatorilor opțiuni și setări accesibile direct pe ecran, cum ar fi reglarea luminozității, contrastului, zoom-ului sau alte setări ale camerei de supraveghere, facilitând gestionarea și personalizarea configurărilor în timp real.

58. Pixeli

Pixelii sunt elementele individuale ale unei imagini digitale sau video, reprezentând puncte mici de lumină sau culoare. Termenul vine de la “element de imagine.” Cu cât o imagine are mai mulți pixeli, cu atât este mai detaliată. În contextul supravegherii video, pixelii sunt fundamentali pentru rezoluția imaginii, afectând claritatea și detaliile vizibile pe ecran.

59.Pelco D

Pelco D este un protocol de control al camerei de supraveghere video, dezvoltat de Pelco, care definește comunicarea între dispozitivele de securitate. Acest standard permite controlul precis al pan-tilt-zoom (PTZ) și al altor funcții, facilitând integrarea echipamentelor diverse într-un sistem de supraveghere eficient și interconectat.

60.PTZ

PTZ se referă la funcțiile Pan, Tilt și Zoom în sistemele de supraveghere video. Acestea permit controlul remote al camerei pentru a roti orizontal (Pan), vertical (Tilt) și pentru a face zoom la obiecte. Tehnologia PTZ oferă flexibilitate în monitorizarea și înregistrarea, îmbunătățind capacitatea de urmărire și observare a zonei monitorizate în timp real.

28. Placa de captura

Placa de captură este un dispozitiv hardware utilizat în supravegherea video, care convertește semnalele video analogice din camerele de securitate în format digital pentru stocare și monitorizare. Aceasta permite integrarea eficientă a camerelor analogice în sistemele moderne de supraveghere video digitale, asigurând calitate și accesibilitate îmbunătățite ale înregistrărilor.

61. POE

Power Over Ethernet – De obicei, camerele de supraveghere necesita doua cabluri pentru a putea inregistra (alimentare+video). Prin asocierea cu un NVR corespunzator, conexiunea de tip POE permite printr-un singur cablu FTP transmiterea alimentarii cat si a semnalului video. Daca sunteti in cautarea unui NVR care suporta PoE , este important sa verificati mai intai numarul de  porturi, pentru a putea acoperi toate dispozitivele dumneavoastra. Daca aveti un NVR care nu are POE, puteti lua un switch POE, prin care vor trece cablurile inainte sa ajunga in NVR.

62. PROTECTIE ANTIVANDAL – IK

Clasificarea IK stabilește gradul de protectie care este asigurat de carcasa echipamentului impotriva socurilor mecanice externe. Cu cat indexul IK este mai mare, cu atata rezista mai mult la socuri. (este sugerat IK10 pentru o camera de supraveghere).

63. Rezolutie Orizontala

Rezoluția orizontală în supravegherea video se referă la numărul de pixeli dispusi pe orizontala într-o imagine. Cu cât rezoluția orizontală este mai mare, cu atât imaginea va fi mai detaliată și mai clară, permițând identificarea mai precisă a obiectelor sau persoanelor înregistrate într-un cadru video.

64. ROI – (Region Of Interest)

O zonă specifica dintr-un camp de vizualizare, folosita de algoritmul de detectie pentru a identifica miscarea.

65. RS-485

RS485 este un standard de comunicare serială utilizat în sisteme de supraveghere video pentru transmiterea datelor între camerele de securitate și dispozitivele de control. Acest protocol asigură comunicare fiabilă pe distanțe lungi, de până la 1,200 metri, și permite conectarea mai multor dispozitive într-un singur sistem, facilitând supravegherea eficientă a unui perimetru extins.

66. ROUTER

Un dispozitiv care transmite pachetele de date de-a lungul retelelor. In mod obisnuit, cand se face referire la instalatiile CCTV, un router este utilizat pentru a conecta un DVR de supraveghere si un computer la o singura conexiune la internet. Un router poate fi, de asemenea, utilizat pentru a conecta mai multe camere de securitate bazate pe tehnologie IP la o singura conexiune de internet.

67. Semnal analog

Semnalul analog în supravegherea video se referă la transmiterea continuă a informațiilor video sub formă de unde electromagnetice variabile în timp, reflectând detaliile vizuale ale scenei. În acest context, semnalul analog reprezintă o reprezentare continuă și variabilă a imaginii, în contrast cu semnalul digital, care este discret și constă în informație cuantificată.

68.S/N – SIGNAL TO NOISE RATIO

S / N este raportul dintre zgomot si semnalul total real, si arata cum nivelul de semnal este mai mare decat nivelul de zgomot. Acesta este exprimat in decibeli (dB), daca valoarea este mai mare, imaginea si sunetul vor fi mai clare in timpul redarii. Un S / N raportul este calculat cu logaritmul semnalului normal si valoarea RMS a zgomotului.

69. TRANSMITATOR PE FIBRA OPTICA

Este un convertor digital, folosit pentru a transmite/receptiona un semnal video pe o distanta mare (ex 2 km). Se poate folosi si impreuna cu interfata de comunicare RS-485.

70. UNGHI

Unghiul – campul de vedere, in raport cu o lentila standard intr-o camera de 35 mm, exprimata in grade, de ex. 30 °. In scopuri practice, aceasta este zona pe care o lentila poate acoperi, unde unghiul de vedere este determinat de lungimea focala a obiectivului. Un obiectiv cu unghi larg are o distanta focala mica si acopera un unghi de vedere mai larg decat lentilele standard sau telefotografice, care au lungimi focale mai lungi.

71.Unghi de vizualizare

Unghiul de vizualizare în supravegherea video se referă la câmpul de vedere al camerei, măsurat în grade, care indică cât de mult spațiu poate acoperi camera. Cu cât unghiul este mai mare, cu atât camera poate captura o porțiune mai extinsă a scenei. Este esențial pentru planificarea poziționării camerei pentru acoperirea optimă a zonei de interes.

72.UTC – UP THE COAX

UTC este noua tehnologie adoptata in sistemul de supraveghere video analogic. UTC poate permite utilizatorului sa configureze de la distanta OSD-ul camerei prin intermediul circuitului integrat UTC (IC). Cel mai important, pentru a adopta tehnologia UTC, nu necesita schimbarea designului original al circuitelor CCTV, deci UTC este incorporat in cablul coaxial, semnalul de control va transmite prin cablu coaxial.

73. VIDEO BALUN

Vine de la prescurtarea BALance / UNbalance.  Un video balun este o alegere excelenta pentru un traseu lung de cablu. Cablul standard coaxial este, de obicei, cel mai bun mediu pentru transmiterea de imagini video, dar calitatea inregistrarilor este limitata la aproximativ 180 de metri înainte de degradarea calitatii. Un video balun permite semnalului sa calatoreasca cateva sute de metri in plus. Exista 2 tipuri de video balun CCTV, pasiv si activ. Un video balun pasive sunt bune pana la 350 de metri. Un video activ poate extinde raza de actiune la 1200 de metri, dar s-ar putea sa foloseasca o alimentare externa cu curent continuu (DC).

74. Video server

Un server video este un dispozitiv sau un software specializat care gestionează și stochează fluxuri video într-o rețea. Funcționează ca un nod central pentru transmiterea și recepționarea semnalelor video, permițând supravegherea și accesul la imagini în timp real sau înregistrări. Serverul video poate fi utilizat în sisteme de supraveghere pentru a monitoriza și gestiona camerele de securitate, oferind o platformă centralizată pentru administrare și stocare a datelor video.

75. WDR (Wide Dynamic Range)

WDR (Wide Dynamic Range) înseamnă o capacitate extinsă de captare a imaginilor în condiții de iluminare variabilă. Tehnologia WDR ajustează expunerea pentru a obține detalii clare atât în zonele luminoase, cât și în cele întunecate ale unei scene, asigurând vizualizare echilibrată și detaliată în condiții de iluminare inegală sau intensă

76.XVR (eXtended Video Recorder)

XVR, sau “eXtended Video Recorder,” reprezintă o tehnologie avansată în supravegherea video. Este un sistem de înregistrare care integrează funcționalități extinse, cum ar fi monitorizarea în timp real, stocarea eficientă a datelor și gestionarea complexă a surselor multiple de camere de supraveghere. XVR optimizează eficiența și securitatea, oferind soluții avansate pentru sistemele de supraveghere video.

77. Zoom

Zoom în contextul supravegherii video se referă la capacitatea camerei de a mări detaliile într-o imagine. Transfocatorul, puterea lentilei, de cite ori apropie imaginea. De ex. pentru o lentila variofocala cu f=10 – 110 mm, zoom=110/100=11, deci avem zoom X11 (o apropiere de 11 ori).Raport intre distanta focala finala (telefoto) si initiala (wide) a lentilei variofocale. Un zoom de 11X va mari imaginea wide de 11 ori.

78. ZOOM MOTORIZAT

Camerele care de obicei au un zoom motorizat sunt mult mai scumpe decat camerele normale(ex:PTZ). Daca vorbim de principiu, o camera de supraveghere cu zoom motorizat este foarte utila atunci cand exista un operator care poate si doreste sa actioneze zoom-ul camerei atunci cand are nevoie de informatii mai detaliate asupra unui loc, lucru sau eveniment. Cel mai la indemana exemplu care imi vine in cap acum este un cazino. In aceste locatii, in cele mai multe cazuri exista personal specializat care monitorizeaza permanent sala si mesele de joc, pentru a depista evenimentele de frauda posibile.

Sisteme Alarma Antiefractie

1. PGM

PGM în cadrul sistemelor de alarmă antiefracție se referă la “Programmable Output Module” sau “Programmable General Purpose Output”. Este un modul sau un canal programabil care permite sistemului să controleze dispozitive externe, cum ar fi luminile sau alte echipamente, în funcție de evenimente sau scenarii specifice. Această funcționalitate adaugă flexibilitate și personalizare în gestionarea securității locuinței sau a clădirii.

2. Modul radio

Modulul radio în sistemele de alarmă antiefracție este o componentă care utilizează tehnologia radiofrecvențelor pentru a comunica între elementele sistemului, cum ar fi senzori, detectoare și panouri de control. Acesta elimină necesitatea cablării fizice, oferind flexibilitate în instalare și extindere. Modulul radio asigură o conexiune stabilă și eficientă între dispozitive, contribuind la securitatea eficientă a sistemului de alarmă.

4. Sistem de securitate

Un sistem de securitate antiefracție este o infrastructură electronică proiectată pentru a proteja proprietățile împotriva intruziunilor și a infracțiunilor. Aceste sisteme utilizează senzori, camere de supraveghere, alarme și tehnologii de monitorizare pentru a detecta și avertiza în cazul activităților suspecte, contribuind la prevenirea infracțiunilor și asigurând siguranța locuințelor sau afacerilor.

5. Centrala de alarma

Centrala de alarmă într-un sistem de alarmă antiefracție este dispozitivul central care monitorizează și controlează toate elementele sistemului. Ea primește informații de la senzori, cum ar fi detectoarele de mișcare sau contactele magnetice, și activează alarmele în cazul unei potențiale intruziuni. Centrala coordonează, de asemenea, comunicarea cu serviciile de securitate sau proprietarul sistemului.

6. Senzor

Un senzor în cadrul sistemelor de alarmă antiefracție este un dispozitiv specializat care detectează schimbările sau anomalii într-un mediu specific. Aceste dispozitive pot fi proiectate pentru a identifica mișcările, sunetele, sau alte semnale care indică o potențială amenințare de intruziune. Senzorii joacă un rol crucial în activarea sistemului de alarmă, alertând proprietarii sau autoritățile în cazul unei posibile infracțiuni

7. Tastatura

Tastatura în cadrul unui sistem de alarmă antiefracție reprezintă dispozitivul de introducere a codului de securitate pentru armare și dezarmare. Echipată cu o serie de butoane numerice, utilizatorii introduc o combinație prestabilită pentru a controla funcțiile sistemului. Tastatura poate include și butoane de panică pentru alerte de urgență și poate furniza feedback vizual sau sonor pentru confirmarea acțiunilor. Este un element esențial în interacțiunea rapidă și eficientă cu sistemul de securitate.

8. Sirena

Sirena în cadrul sistemelor de alarmă antiefracție este un dispozitiv acustic de avertizare care emite semnale sonore puternice în caz de detectare a unei potențiale intruziuni sau a altor situații de urgență. Rolul său principal este de a atrage atenția și de a descuraja infractorii, precum și de a notifica proprietarii sau serviciile de securitate despre posibile amenințări.

9. Wireless

Sistemele de alarmă antiefracție wireless utilizează tehnologia fără fir pentru transmiterea datelor între componente, eliminând necesitatea cablurilor fizice. Această abordare facilitează instalarea și extinderea sistemului, oferind flexibilitate și estetică sporită în amplasarea senzorilor și a dispozitivelor. Comunicarea fără fir asigură o conexiune rapidă și fiabilă între elemente, facilitând monitorizarea și protejarea eficientă a locuințelor sau clădirilor.

10. Un  senzor de mişcare PIR

 (_Passive Infrared_)
Senzorul de mișcare PIR (Passive Infrared) detectează schimbările de căldură emise de obiectele în mișcare într-o zonă monitorizată. Funcționează pe principiul radiației infraroșii pasive, reacționând la variațiile de temperatură create de obiectele în mișcare. Este folosit în sistemele de alarmă antiefracție pentru a detecta și a alerta în cazul activității suspecte.

11. PIR

PIR (Passive Infrared) reprezintă o tehnologie esențială în sistemele de alarmă antiefracție. Senzorii PIR detectează schimbările de temperatură generate de mișcarea obiectelor într-o zonă monitorizată, activând alarmele în cazul unei posibile intruziuni. Această tehnologie eficientă contribuie semnificativ la securitatea locuințelor și a altor spații, asigurând detecția fiabilă a prezenței neautorizate.

12. Detectoarele duale PIR+MW

Detectoarele duale PIR+MW înseamnă combinația a două tehnologii pentru detectarea mișcării într-un sistem de alarmă antiefracție. PIR (infraroșu pasiv) detectează schimbările de temperatură ale obiectelor, în timp ce MW (microunde) emite unde care se întorc atunci când întâlnesc obstacole în mișcare. Această abordare duală îmbunătățește precizia și reduce riscul de alarme false.

13. Componenta cu microunde MW

Componenta cu microunde (MW) în sistemele de alarmă antiefracție este un senzor avansat ce utilizează unde scurte de radiofrecvență pentru detectarea mișcării. Acesta emite microunde și monitorizează schimbările în frecvență generate atunci când undele întâlnesc obiecte în mișcare. Dacă există variații semnificative, sistemul declanșează o alertă, asigurând o detecție precisă și sensibilă a potențialelor intruziuni.

14. Zona de intrare

Zona de intrare într-un sistem de alarmă antiefracție reprezintă o regiune specifică a locației protejate, unde dispozitivele de detecție monitorizează potențialele intrări neautorizate. Această zonă permite sistemului să detecteze și să reacționeze la orice tentativă de acces sau activitate suspectă, contribuind la securitatea eficientă a proprietății.

15. Contact magnetic

Un contact magnetic în sistemele de alarmă antiefracție reprezintă un senzor format din două componente: un magnet și un comutator. Atunci când ușa sau fereastra echipată cu acest dispozitiv este închisă, magnetul și comutatorul sunt aliniate, menținând circuitul închis. În cazul unei tentative de efracție, deschiderea ușii sau ferestrei separă cele două componente, declanșând un semnal de alarmă, alertând proprietarul sau sistemul de securitate.

Control Acces

1. Cititor stand alone

Un cititor stand alone în sistemul de control acces este un dispozitiv independent care poate verifica și permite accesul bazat pe informațiile stocate local. Nu necesită conexiune constantă la o rețea centrală pentru a valida carduri sau alte mijloace de autentificare. Acest tip de cititor funcționează autonom, eficient gestionând accesul la anumite zone în funcție de datele memorate local.

2. Cititor de proximitate

Cititorul de proximitate este un dispozitiv utilizat în sistemele de control acces pentru identificarea și autentificarea utilizatorilor. Funcționează prin citirea datelor de pe carduri sau etichete cu tehnologie RFID (Radio-Frequency Identification) sau NFC (Near Field Communication). Această tehnologie permite accesul rapid și sigur într-o zonă restricționată fără necesitatea contactului direct, sporind eficiența și securitatea în mediile corporative sau rezidențiale.

3. Buton de iesire

Butonul de ieșire în cadrul sistemelor de control acces reprezintă un dispozitiv care permite utilizatorilor să părăsească în mod autorizat o zonă restricționată. Este un element esențial pentru securitate, oferind o metodă simplă și rapidă de deblocare a ușilor sau a barierelor, contribuind astfel la gestionarea eficientă a fluxului de persoane și asigurând conformitatea cu regulile de securitate.

4. Control rond

Controlul rond în sistemele de control acces se referă la monitorizarea și înregistrarea activităților de patrulare sau verificare a anumitor locuri într-un interval de timp prestabilit. Această funcție utilizează tehnologii precum cititoare mobile sau dispozitive portabile pentru a verifica și înregistra prezența sau absența la punctele specificate, asigurând astfel securitatea și conformitatea cu procedurile stabilite.
Aplicatii specific ale acesteia pot fi:

 

-control al rondului personalului de paza insarcinat cu patrularea in punctele cheie ale perimetrelor monitorizate, spre exemplu platform de productie, campusuri universitare, etc;

-control al rondului personalului  de asistenta medicala in spitale;

-control al mentenantei  si  inspectiei echipamentelor sau utilajelor aflate pe perimeter  extinse;

-control al traseelor de livrare marfuri

5. Cititor biometric

Cititorul biometric este un dispozitiv utilizat în sistemele de control acces pentru autentificarea identității bazată pe caracteristici unice ale corpului uman, cum ar fi amprenta digitală, recunoașterea facială sau scanarea irisului. Această tehnologie oferă o securitate sporită și eficiență în gestionarea accesului, asigurând identificarea precisă a utilizatorilor în funcție de trăsăturile lor biologice unice.

6. Turnichet

Turnichetul este un dispozitiv de control acces utilizat pentru gestionarea fluxului de persoane într-o zonă restricționată. Constă într-o barieră cu brațe mobile care permit accesul doar unei persoane la fiecare rotire, impunând astfel reguli stricte privind intrările și ieșirile într-un spațiu securizat.

7. Centrala control acces

Centrala de control acces este componenta centrală a unui sistem de control acces, gestionând și monitorizând accesul la locații restricționate. Aceasta procesează informații de la cititoarele de carduri sau alte dispozitive de autentificare, luând decizii în timp real privind permisiunile de acces și înregistrând evenimentele asociate, asigurând securitatea și controlul eficient al accesului la zonele protejate.

8. Electromagnet

Un electromagnet în cadrul sistemelor de control acces este un dispozitiv ce utilizează curent electric pentru a genera un câmp magnetic controlabil. Acesta poate fi integrat în mecanisme de blocare sau deblocare, permitând controlul accesului în funcție de autorizație. Electromagnetul este esențial pentru funcționarea eficientă a sistemelor de securitate, oferind un mijloc rapid și precis de manipulare a elementelor de blocare.